Uhynuté zvieratá musí odpradať obec

Topiaci sa sneh odkryl vedľa hlavnej cesty medzi Žilinou a Čadcou otrasný nález. Na svahu medzi stromami ležali uhynuté mladé prasatá, z ktorých sa šíril nepríjemný zápach. Odkiaľ pochádzajú a kto sa ich takto zbavil, sa už zrejme nepodarí zistiť. Náklady s odstránením a odvozom zdochlín musí teraz znášať obec Kysucký Lieskovec, v ktorej katastri sa nachádzali.

03.04.2012 12:00
veterinári, zdochliny Foto:
Uhynuté mladé prasiatka ležali v lese pri ceste medzi Kysuckým Lieskovcom a Dunajovom.
debata

Veterinárov i policajtov na zdochliny upozornili okoloidúci vodiči. V lese pod snehom ležali už dlhšie a živila sa nimi divá zver. Odkiaľ zvieratá pochádzajú, sa nepodarilo zistiť, chýbali im identifikačné údaje. V blízkom okolí veterinári už v minulosti riešili podobné prípady s vyhodenými uhynutými teľatami či rybami. „Zatiaľ sme pôvodcu nikdy nezistili. V takýchto prípadoch je to veľmi ťažké, keďže nie je možné zistiť pôvod zvierat. Väčšinou ich prídu vyhodiť v noci,“ uviedol úradný veterinárny lekár Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Čadci Milan Hlavatý.

Na malom úseku sa našlo šesť zdochlín. Veterinári sa domnievajú, že mŕtve zvieratá vyhodil pravdepodobne niektorý z menších súkromných chovateľov. „Jednak tu na Kysuciach nemáme ani jedno družstvo, ktoré by malo ošípané. Teraz si väčšinou súkromníci vozia z Poľska odstavčatá,“ doplnil Hlavatý. Zvieratá mohli uhynúť zrejme zo stresu z prevozu, zo zmeny prostredia, po zmene kŕmenia alebo na nejakú chorobu tráviaceho traktu.

Tým, že chovateľ zdochliny vyhodil do lesa, vyhol sa plateniu za likvidáciu v kafilérii. „Hnitím kadaveru, hrozí šírenie chorôb, ktoré môžu rozniesť aj divé zvieratá, ktoré tu majú prístup,“ upozorňuje Hlavatý. „Už sme kontaktovali kafilériu a do 24 hodín by to mala prísť odpratať na náklady obce. Ako každá obec bojujeme s financiami a ďalšie takéto náklady len priťažia obecnému rozpočtu,“ potvrdil starosta Štefan Mrenka.

debata chyba