Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Združenie BIOMASA umiestni väčšinu z 12.000 ton peliet na domácom trhu

Foto: TASR/Dušan Hein

V uplynulých týždňoch zorganizovala BIOMASA Green week a Energy week, počas ktorých navštívilo jej výrobné priestory viac ako 300 detí.

Kysucký Lieskovec 8. júla (TASR) – Združenie BIOMASA plánuje v roku 2012 vyrobiť 12.000 ton peliet, pričom ich podstatná časť skončí na slovenskom trhu. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ združenia právnických osôb BIOMASA so sídlom v Kysuckom Lieskovci Ladislav Židek.

V čase krízy a tlaku na stabilizáciu nákladov podľa neho mnoho ľudí i podnikateľov pochopilo, že využívanie obnoviteľných zdrojov energie môže zastabilizovať ich náklady na vykurovanie priestorov a výrobu teplej úžitkovej vody.

"Na Slovensku veľmi dobre funguje výroba a zabezpečovanie dodávky drevných peliet do širokej škály kotolní, od malých kotolní či plnoautomatických krbov na pelety až po kotolne vo verejných budovách a u podnikateľov do 3 megawattov (MW). Do malých kotolní je vhodnejšie používať 6 mm prvotriedne biele pelety a do väčších kotolní priemyselné pelety 6 mm alebo 8 mm. Sú lacnejšie, ale nevhodné do malých zariadení. Trh s peletami je veľmi dobre rozvinutý. Najväčší problém robí dovoz a predaj nekvalitných peliet z Ukrajiny a aj ich predaj v niektorých reťazcoch," skonštatoval Židek.

Poukázal aj na skutočnosť, že drevné štiepky dodáva veľa spoločností, avšak hlavne v najtvrdších zimách sú vlastníci kotolní pravidelne zaskočení dovozom nekvalitných mokrých, zamrznutých štiepok. "Následne majú problém s výrobou dostatku tepla a poškodeniami hlavne dávkovacej technológie. Mnohé kotolne totiž vôbec nie sú stavané na spaľovanie mokrých nekvalitných odpadov z píl. Environmentálne kotolne potom použitím nevhodného paliva spôsobujú doslova smogové záľahy v celom okolí. Ukazuje to tiež na nefunkčnosť štátnych a obecných úradov, ktoré umožnia takéto znečisťovanie ovzdušia," povedal Židek.

BIOMASA podľa neho v súčasnosti implementuje projekt CHEFUB podporený programom LIFE+ a Ministerstvom životného prostredie (MŽP), pričom rok 2012 je posledným rokom jeho implementácie. "Hlavnou aktivitou je inštalácia 13 nových kotlov na pelety. Máme finančné zdroje na nové kotolne, ktoré ponúkame potenciálnym záujemcom na princípe dodávky tepla. Preto nemusia mať financie na ich inštaláciu. Cena tepla je výhodnejšia ako pri zemnom plyne, propán-butáne či elektrine a BIOMASA garantuje bezproblémovú dodávku tepla," dodal Židek.

Pripomenul, že v uplynulých týždňoch zorganizovala BIOMASA Green week a Energy week, počas ktorých navštívilo jej výrobné priestory viac ako 300 detí. "Videli, čo je to environmentálna výroba peliet a ako treba pozitívne formovať svoju budúcnosť. Koncom júna sme zorganizovali aj konferenciu Historické súvislosti využívania biomasy, na ktorej sa zúčastnilo takmer sto expertov z rôznych vedných a odborných oblastí," uzatvoril Židek.