reklama

Svinstvo ktoré môže ohroziť spodné vody

Na Stranu zelených Slovenska sa obrátili aktivisti z obce Kysucký Lieskovec, ktorí majú obavy, že v dôsledku ukladania odpadu (kalu) na obecný pozemok v blízkosti rieky Kysuca, môže dôjsť ku kontaminácii vôd.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Kal z čistenia komunálnych odpadových vôd nie je tuhým (inertným) odpadom, ale podlieha ďalšiemu rozkladu a zmenám. Dochádza z takéhoto uloženia k ohrozeniu spodných vôd, obecnej studne, recipientu či ohrozeniu kvality života občanov?

Podľa osobitného zákona č. 188/2003 Z. z. môže byť takýto čistiarenský kal uložený len do poľnohospodárskej pôdy a lesnej pôdy, pričom sám osebe musí obsahovať nízku koncentráciu rizikových látok. Do pôdy iného druhu nemôže byť tento kal ukladaný. To je žiaľ realita dnešných dní v Kysuckom Lieskovci.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo sa presne stalo?

Firma uzatvorila s obcou zmluvu, na základe ktorej bola oprávnená ukladať na obecný pozemok tuhý odpad napríklad zeminu, betón, obkladačky a tehly. Tuhý odpad z ktorého nehrozí žiadna kontaminácia spodných vôd. Napriek tomu, že sa malo podľa stanoviska úradu životného prostredia jednať o dočasné uloženie odpadu od 1 do 3 rokov, zmluva obsahuje ustanovenie o tom, že firma zabezpečí po navážke vyrovnanie terénu. Načo? Veď to má byť len dočasné uloženie odpadu.

Mesiac pred komunálnymi voľbami 2014 bol uzatvorený dodatok k zmluve, ktorým bol zoznam odpadov rozšírený, ale kal z čistenia komunálnych odpadových vôd sa tam explicitne nenachádzal. Samotný dodatok nebol uverejnený ihneď, ale až takmer mesiac po komunálnych voľbách. Dodatok k zmluve dokonca obsahoval ustanovenie, že k skončeniu zmluvy môže dôjsť len uplynutím času, alebo dohodou, pričom iné ukončenie sa vylúčilo. Prakticky to znamená, že pokiaľ sa obe strany nedohodnú, zmluva len tak neskončí. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V nedeľu 14.02.2016 som sa na pozvanie aktivistov zúčastnil na verejnom zhromaždení občanov v Kysuckom Lieskovci, kde odzneli informácie, že polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin neoprávneného nakladania s odpadmi a vo veci koná Slovenská inšpekcia životného prostredia, ako aj správca vodného toku Kysuca.

Zároveň som navrhol obci, aby zvážila využitie inštitútu § 5 Občianskeho zákonníka podľa ktorého "Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na obci. Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav..." Konkrétne, aby zakázala ďalšie ukladanie tohto kalu ktorý môže byť rizikom pre pôdu a spodné vody, alebo prikázala jeho odvezenie (k tomu istému smerujú aj aktivity inšpekcie životného prostredia). Či využije tento právny nástroj je samozrejme na obci a na jej zvážení právnej situácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Verím, že štátne inštitúcie vec náležite prešetria a ak došlo k porušeniu zákonov vinníkov potrestajú. Takéto niečo môže nastať kdekoľvek na Slovensku a preto je potrebné na to poukazovať a medializovať to. Samozrejme že sa očakáva na svižnú reakciu zodpovedných štátnych orgánov a prokuratúry.

Z nedeľnej reportáže na RTVS (od 18:50 minúty) : https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/9936/87536

JUDr. Rastislav Velček

Rastislav Velček

Rastislav Velček

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Od skončenia právnickej fakulty sa aktívne zúčastňujem vo verejnej správe (štátna správa a samospráva), organizoval som petíciu proti herni a chcem svojimi blogmi reagovať na kroky kompetentných, ktoré nepovažujem za správne, ale chcem písať aj o veciach úplne bežných. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu