Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Turistické centrum POD ORLOJOM v Starej Bystrici, srdečne pozývajú všetkých milovníkov výtvarného umenia a širokú verejnosť na pestrofarebnú výstavu Jána Rajteka s názvom Bystrice z môjho archívu. Výstava je venovaná krásam bystrickej doliny, ktoré autor pretavil do jedinečných výtvarných diel.
Ján Rajtek sa narodil v roku 1955 v Kysuckom Novom Meste.
Študoval na Strednej umeleckej škole v Bratislave, odbor umelecká kresba a Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici. Pôsobil ako umelecký rezbár a reštaurátor v Pamiatkostave v Žiline, kde sa venoval aj obnove kultúrnych pamiatok. Vo svojej umeleckej činnosti sa venoval prevažne ekológii a architektonicko-civilizačným premenám kysuckej krajiny. V roku 1980 nastupuje do Považskej galérie v Žilina, kde sa bližšie zoznamuje s technikou maľby, v ktorej vidí väčšiu možnosť vyjadrenia svojich pocitov a naliehavej potreby impulzívneho zaznamenávania krajiny. Súčasne objavuje krajinu aj ako aktívny turista. Od roku 1981 pôsobí ako učiteľ výtvarného odboru na Základnej umeleckej škole v Kysuckom Novom Meste. Vo svojej maliarskej tvorbe si stanovil rozsiahly a náročný program, v ktorom chce pôsobiť na citlivých ľudí, ktorí tak ako on, reagujú na javy vo svojom okolí. Vytvoril monumentálny reliéf pre žilinskú radnicu, Považské strojárne a plaváreň v Považskej Bystrici, plastiku pre interiér Horskej služby v Malej Fatre, plastiku a reliéf pre Pamiatkostav, plastiku Panny Márie, projekt a realizáciu kaplnky v Rovniach, oltárny obraz Sedembolestnej Panny Márie v kostole v Dunajove. Vytvoril i reliéfy „Krížovej cesty" do kostolov v Lodne, súsošie sv. Svorada a Benedikta pre novovybudované námestie v Kysuckom Lieskovci, patinovaná drevená plastika do kaplnky v Radoli -v štýle stredovekej Madony, plastika medveďa s úľom v Kysuckom včelíne v Povine, drevený jašter pre Motel Skalka v Radoli. Autor vytvoril ešte mnoho ďalších krásnych rezbárskych prác, ktoré skrášľujú obydlia dreveníc a chát v celom regióne Kysúc.

Je dlhoročným, aktívnym členom Štúdia neprofesionálnych výtvarníkov, ktoré pracuje pri Kysuckom kultúrnom stredisku v Čadci. Pravidelne vystavuje na regionálnych, krajských a celoslovenských súťažných výstavách, kde získal mnohé ocenenia, vrátane Hlavnej ceny Národného osvetového centra v Bratislave. Postupne upúšťa od tvorby s materiálmi a viac sa venuje voľnej tvorbe, v ktorej vidí väčšie možnosti vyjadrenia svojich pocitov, naliehavej potreby ihneď zaznamenávať krajinu. Vystavoval v Kysuckej galérii v Čadci a Oščadnici, v kaštieli Radoľa, v Kysuckom Novom Meste, v Humennom, v Karvine, v Piešťanoch, v Dubnici, v Trenčíne. V minulých rokoch mál autorskú medzinárodnú výstavu v poľskej Rajczi. Bol spoluautorom výstavy: KRÁSA VO FARBÁCH UKRYTÁ, ktorá bola sprístupnená v priestoroch Úradu Žilinského samosprávneho kraja.
Hlavným inšpiračným zdrojom výnimočnej tvorby Jána Rajteka, ktorý žije a tvorí v Kysuckom Novom Meste, je premena kysuckej krajiny. Príďte sa o tom presvedčiť a pozrieť si výstavu pod názvom BYSTRICE Z MOJHO ARCHÍVU do Galérie pod Slovenským orlojom v Starej Bystrici, v termíne od 18. septembra do 7. októbra 2015.

                                                                                                Emília Jašurková, KKS v Čadci