Vyber daco ...
Kontakt ...
041/4231121
0948 717 101
Obecný úrad

Безкоштовний сайт
banner

Ján Rajtek

Rucil(a) do systemu Admin | 29 Mar 2019 at 22:48 | 218x |
Ján Rajtek

Ján Rajtek

Ján Rajtek (* 1955) pochádza z Kysuckého Lieskovca. Jeho tvorba je naozaj pestrá. Je autorom desiatok diel - napríklad drevenej plastiky Panny Márie vo Vychylovke a v Kysuckom Lieskovci či plastiky Fatimskej Panny Márie umiestnenej v Trenčíne. Mnohé jeho práce boli ocenené v súťažiach i na rozličných výstavách.

Po štúdiách na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave Ján Rajtek diaľkovo navštevoval Pedagogickú fakultu UK v Banskej Bystrici. Pracovať začal ako reštaurátor kultúrnych pamiatok (napríklad gotický oltár v Banskej Bystrici), ale stopy zrelého výtvarného rukopisu zanechal i v Banskej Štiavnici, Levoči, Javorine, Radoli a na iných miestach. Veľa času venoval samostatnej maliarskej tvorbe. Okrem prác so svetskou tematikou namaľoval oltárny obraz Sedembolestnej Panny Márie (Dunajov), ako aj obrazy Vzkriesenie a Zmŕtvychvstanie, ktoré s úspechom predstavil na výstave v Humennom. V súčasnosti sa venuje drevorezbe. Niektorí známi umelci oceňujú Rajtekovu tvorivosť a tvrdia, že viaceré jeho diela originalitou a dokonalosťou predstihujú dobu. V Jubilejnom roku 2000 posvätil kardinál Ján Chryzostom Korec v dedinke Lodno Kostol sv. Petra a sv. Pavla - jeden z mnohých nových kostolov postavených na Kysuciach. V jeho vnútornom priestore sú v bočných výklenkoch umiestnené sochy patrónov kostola. Steny lemujú výjavy krížovej cesty. Reliéfy svätcov i zastavenia krížovej cesty sú majstrovským dielom Jána Rajteka. Tvorca o projekte povedal: „Dostal som možnosť vytvoriť toto dielo, lebo som naň na rozdiel od ostatných záujemcov navrhol drevo ako živý, prírodný materiál.” Nebolo to, samozrejme, bez problémov, no pomohla mu - ako sa to už neraz v živote stáva - náhoda: „Zháňal som lipové drevo. Márne. Už som sa pomaly vzdával, keď jedného dňa prišiel za mnou sused a povedal mi, že má na dvore lipiny dosť a je vraj už šesťročná. Mal ju prikrytú, lebo zlodeji vraj vyňuchajú všetko na svete...”
A tak sa Jánovi Rajtekovi podarilo krížovú cestu do posvätenia kostola dokončiť. Tento vydarený výtvor ľudských rúk a umu si môže pozrieť každý návštevník kostola v Lodne.
Ján Rajtek v súčasnosti pôsobí na Základnej umeleckej škole v Kysuckom Novom Meste. Deti, ktorým sa v pedagogickej práci venuje, posielajú svoje obrázky nórskej humanitnej spoločnosti PÁ-EGNE-BEN-ON-OWN-FEET (Na vlastných nohách), ktorá ich prostredníctvom kalendárov distribuuje do celého sveta.
Nahlasovanie porúch
Poruchy osvetlenia Poruchy obecného rozhlasu
Tlačivá na stiahnutie
Oznámenie verejného funkcionára

sport

radio

radio

Marec 2024
PoUtStŠtPiSoNe
26 27 28 29 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Duži kaľendar |
Anketa ...
Ktorý z uvedených spôsobov považujete za najvhodnejší pre informovanie občanov?
Hlasovanie v ankete trvá 3024 dní
Rucil(a) do systemu Admin otvoriť